Helse Sør-Øst snakket til stortingspolitikere om etisk handel

Hareide

Knut Arild Hareide var innleder for KrF

I 2009 utnevnte Framtiden i våre hender Helse Sør-Øst til årets ”etikverstinger”.  Helse Sør-Øst har som kjent jobbet veldig mye og godt med å ivareta menneske- og arbeidsrettigheter i globale leverandørkjeder siden 2009. Det er derfor hyggelig at HSØ blir invitert som foredragholder når  Framtiden i våre hender samarbeider med SVs og KrFs stortingsgruppe om et seminar om etikk i offentlige anskaffelser.

Arbeidere i fattige land opplever omfattende brudd på grunnleggende rettigheter. Vi får stadig høre om barne- og tvangsarbeid, fagforeningsknusing og luselønn i den globaliserte vare-produksjonen. I Bangladesh i fjor døde over 1100 tekstilarbeidere da bygningen de arbeidet i kollapset.

Offentlig sektor er den største og mest innflytelsesrike kunden i Norge med innkjøp av varer og tjenester for over 400 milliarder kroner årlig. I seminaret var spørsmålet hvilket ansvar offentlig sektor har for å sikre anstendige arbeidsforhold for varene de kjøper fra andre siden av jorden.

18 år gamle Frida Ottesen holdt seminarets sterkeste innlegg når hun fortalte om sitt opphold i Kambodsja hvor hun jobbet på en tekstilfabrikk og snakket med mange tekstilarbeidere som syr klærne våre. Hun var der som deltager I Aftenpostens og Framtiden i våre henders prosjekt «Swatshop». Tre unge norske motebloggere ble invitert til Asia for å delta i denne sterke dokumentarserien.

Se serien Swatshop på Aftenspostens web-tv her

Les mer om seminaret på Framtiden i våre henders nettsider her

Frida

Frida Ottesen (18) er en kjent blogger og har vært i Kambodsja for å se på forholdene i tekstilfabrikkene der

holmaas

Heikki Holmås fra SV var en engasjert innleder